A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságiró-szervezet listáján 37 olyan állam-és kormányfő szerepel, akik „különösen drasztikus módon testesítik meg a sajtószabadság kíméletlen elnyomását”.

Amióta Orbán Viktor és Fidesz pártja 2010-ben hatalomra került Magyarországon, lépésről lépésre ellenőrzésük alá vonták a magyar médiát, indokolta Orbán felvételét a listára a Riporterek Határok Nélkül. A szervezet áprilisban közzétett idei jelentése szerint tovább romlott a sajtószabadság helyzete Magyarországon az elmúlt egy évben, ugyanis már csak a 92. helyen áll a világ országai között.

„A politikai-gazdasági manővereknek és a Fideszhez, a kormánypárthoz közel álló oligarchák médiavállalkozások megvásárlásának köszönhetően a Fidesz ma már az ország médiapalettájának 80 százalékát ellenőrzi” – áll a közleményükben. Az RSF ismertetőjében szó esik az Origo és az Index bekebelezéséről, valamint a Klubrádió elnémításáról is.

Az ötévente megjelentő listán a magyar miniszterelnök mellett helyet kapott mások mellett Kim Dzsongun észak-koreai, Hszi Csin-ping kínai, Bassár el-Aszad szíriai és a gépeltérítő Alekszandr Lukasenko belarusz diktátor, Vlagyimir Putyin orosz elnök, valamint Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceg is, aki 2018-ban megölette Dzsamál Hasogdzsit, a Washington Post újságíróját.

Érdekes, hogy Aleksandar Vučić, Szerbia köztársasági elnöke nem került fel az ominózus listára, márpedig a RSF szerint Szerbia a sajtószabadság helyzete alapján a 93. helyen áll a világ országai -között – a szerző megjegyzése.

A sajtószabadság ellenségeinek a listája itt tekinthető meg.