Az egyelőre bárki által díjmentesen elérhető archívumát még fenntartja, de június elsejétől már friss híreket nem tesz közzé a két hónap híján huszonegy éve működő Newsru.com, Oroszország egyik első hírportálja – irja a Telex.hu

A News.ru annak a Vlagyimir Guszinszkijnek az irányításával jött létre, aki az NTV magántelevízió tulajdonosa volt. A csatorna 1993-ban indult, de az oligarchának számos egyéb médiaprojekthez is köze volt, többek között az Echo moszkvai rádióhoz, amely jelenlegi tulajdonosa – a Gazprom-Media – ellenére még mindig sajtóként működhet Oroszországban. Az NTV megállapításával Gusztinszkij egy olyan médiumot hozott létre, amely fontos szerepet töltött be a posztszovjet Oroszország sajtótörténetében. (Még akkor is, ha a mai szemmel az oroszországi sajtószabadság különleges korszakának tekinthető évtized egyrészt az újságírók halálozási számait tekintve elég véres volt, másrészt tele volt politikailag ellenérdekelt tulajdonosok által vezérelt revolversajtóval.

Forrás: newvz.ru

A tévécsatorna első korszaka 2000-ig, Vlagyimir Putyin hatalomra kerüléséig tartott, amikor is határozottabban kezdett fellépni a Kreml érdekeivel ellentétesen működő sajtótermékek – és részben kétségtelenül oligarcha tulajdonosaik – ellen, amelyek helyébe részben más, a hatalomnak már behódolt korábbi oligarchák léptek. Gusztinszkijt sikkasztás gyanújával vették őrizetbe, de miután megegyezett a holdingja eladásáról, minő csoda, de a vele szemben indított eljárást lezárták, Gusztinszkij pedig elhagyhatta az országot, mivel az orosz és izraeli mellett spanyol állampolgársága is van, jelenleg is Spanyolországban éldegél. A hírportálja viszont tovább működhetett amerikai szerverekről, de 2007–2017 között egy ukrán híroldalt is működtetett, 2005-pedg egy izraelit is, ami jelenleg is működik.

A Newsru.com egyébként a hibrid államberendezésű országokban (igy Magyarországon és Szerbiában is) mindenki által érhető üzenettel búcsúzott el az olvasóitól: Az üzenet alapján a hírportál munkatársai gazdasági okokra hivatkozva szüntetik be munkájukat, viszont hozzáfűzik, hogy ezeket az okokat a

„az országban zajló politikai folyamatok teremtették, s 2014 után világossá vált, hogy gyökeresen változik meg nem csak a külpolitika, de a belföldi (mármint az orosz) gazdaság is.

Az általunk adott kép annyira különbözött már attól a képtől, amelyet az állami médiumok mutattak, hogy velünk 2014 eseményei (a Krím orosz elcsatolása, a kelet-ukrajnai konfliktus – a szerk.) után már nem akartak együttműködni a legnagyobb hirdetők, a többiek pedig különösen ebben az évben kezdtek ódzkodni ettől.

Mind gyakrabban kellett írnunk olyan korlátozó törvények elfogadásáról, amelyek bármelyik pillanatban minket is érinthettek. Mind több megbecsült embert és valós információval rendelkező forrást külföldi ügynökként vagy szélsőségesként kellett megjelölnünk.

A gazdasági és törvényi környezet lehetetlenné teszi a Newsru.com minőségi munkáját” – áll az üzenetben.