A a MÚOSZ Kül- és Biztonságpolitikai Szakosztálya által 2019-ben alapított Európánkért Díjat az idén Nick Thorpe-nak, a BBC közép-európai tudósítójának, R. Hahn Veronikának, a Népszava londoni tudósítójának és Zalán Eszternek, a a brüsszeli EUobserver tudósítójának itélték oda – közölte a Magyar Újságírók Országos Szövetsége Kül- és Biztonságpolitikai Szakosztálya.

Nick Thorpe 35 éve a BBC közép-európai, így hazánkkal is foglalkozó tudósítója. Nemcsak a BBC rádió-televízió közszolgálati média, hanem maga Nick Thorpe is az újságírói szakma etalonjának számít: pártatlanság, pontosság, hitelesség hármas követelménye a vezérelve – írja az Európánként díjról ítélő grémium közleményében.

Forrás: 444.hu

R. Hahn Veronika méltatásában Horváth Gábor és Hargitai Miklós kiemelte, hogy előbb a Népszabadságot, a későbbiekben pedig a Népszavát 3 évtizede Londonból tudósitó újságíró „sokoldalú, mindenre kíváncsi, hírérzékeny újságíró, egyaránt ír politikáról, kultúráról, sportról és emberi történetekről. Empatikus és kiegyensúlyozott megfigyelő, nem a véleményével, a jelzőivel, hanem a tényekkel tartja ébren az olvasó figyelmét. Abban az értelemben feltétlenül „régimódi”, hogy nem a bombasztikusat, hanem a jellemzőt keresi. A múlt évtizedekben kissé hozzáidomult a közeghez, amelyben él: ráragadt a hűvös távolságtartás, a hamisítatlan brit „understatement”. Ugyanakkor pontosan tudja, kinek ír. Nem szakadt el a hazai közegtől, érti, hogy kik azok, akikhez közelebb akarja hozni mindazt, amit az Egyesült Királyságból érdemes”

Forrás: Média1.hu

Zalán Esztert Léderer Pál méltatta, aki a díjazottról kihangsúlyozta, hogy „igazi, harcedzett újságíró, olyan, akinek pályafutását nem egy nála idősebb kolléga örömmel mondaná magáénak. Nemcsak azért mert a jogi karon szerzett politológia diplomájával és a MÚOSZ újságíró iskolájának oklevelével a zsebében azonnal a honi külpolitikai újságírás egykori egyik elitklubjában, a Népszabadság külpolitikai rovatában kezdhette igazi szárnybontogatását, hanem azért is mert a Bécsi úttól Bosznián, Afganisztánon, Irakon, Libanonon, Szírián, szóval a világ számos forró pontján keresztül az „unalmas”, ám annál meghatározóbb jelentőségű Brüsszelig, a rangos EUobserver szerkesztőségéig irigylésre méltóan rövid és egyenes út vezette őt”

Forrás: Twitter

A MÚOSZ Kül- és Biztonságpolitikai Szakosztálya az Európánkért-díjat 2019-ben alapította, hogy adományozásával elismerjék azokat, akik a szakosztály tagjainak megítélése szerint kiemelkedően sokat tesznek azért, hogy az európai, ezen belül elsősorban az uniós eszméket, törekvéseket, folyamatokat, értékeket és együttműködést megismertessék és megértessék a magyarországi közvéleménnyel. Azokat díjazzák, akik tevékenységükkel számottevően hozzájárulnak a népek egymáshoz közeledéséhez, együttműködésének erősítéséhez az Európai Unióban.